Penthouse-ul, un lux accesibil?

Par admin | Apartamente de lux | Tuesday 24 February 2009 4:24 am

Acum câtiva ani, în tipologia apartamentelor din ansamburile rezidentiale, penthouse-ul era o tendinta exclusivista la care clasa de mijloc din România putea doar visa. Posibilitatea unui apartament spatios, de cel putin 4 camere, cu scara interioara si panorama spectaculoasa, oferind mai multa intimitate si  mai putina poluare fonica si atmosferica, a fost timid exploatata de dezvolatorii de pe piata româneasca. Astfel de apartamente  erau incluse eminamente în proiectele de lux, la preturi de cel putin 300.000 euro. Penthouse-ul se regaseste la etajele superioare ale constructiilor rezidentiale si a fost conceput ca un reprezentant hibrid al luxului modern.

Astazi, piata apartamentelor de tip penthouse da semne de maturizare. Conceptul  este aproape acelasi iar schimbarea vine din adaugarea clientilor din clasa de mijloc pe lista beneficiarilor unui asemenea proiect. “Exista o împartire a penthouse-urilor existente pe piata – explica Beatrice Dumitrascu, manager de vânzari la firma de consultanta imobiliara Eurisko. Sunt cele din proiecte rezidentiale mai ample, asa-numitele condominiumuri, adresate clasei medii, si cele din cladiri individuale, adresate clasei cu venituri ridicate.”

Amplasarea, suprafata si pretul sunt cele care fac distinctia de accesibilitate a cumparatorilor la un penthouse. Astfel, reprezentantii middle-class se multumesc cu suprafete de pâna în 300 metri patrati, ceea ce reprezinta, în orice caz, un lux  fata de un apartament cu 4 camere clasic. Preturile variaza, bienînteles, si în functie de zona, însa un penthouse ieftin din categoria condominium ajunge la 250.000 euro. Pretul unui penthouse de lux se ridica, în schimb, la peste 2 milioane de euro. Pretul nu este însa un obsctcol în calea vânzarilor de 100% a penthouse-urilor, întrucât cumparatorul nu achizitioneaza numai un bun, ci face si dovada unui anumit statut social.

În capitala, cele mai cunoscute ansambluri rezidentiale care includ penthouse-uri de lux sunt Baneasa Rezidential, un proiect dezvoltat de Baneasa Investments, si Emerald Residences, dezvoltat de Brooklyn Investments SRL. Moda apartamentelor de lux la ultimele etaje s-a extins si în celelalte orase mari din tara. Printre primii care au preluat trendul au fost clujenii. Ansamblul Bella Park a fost primul de acest  gen în Cluj. Început în 2008, ansamblul Condominium a inclus de asemenea proiecte de penthouse destinate clasei de mijloc, cel mai scump ajungând la 315.000 euro.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment