Numărul autorizaţiilor de construcţie înregistrează primele scăderi în decembrie 2008

Par admin | Ansambluri rezidenţiale,Construcţii | Saturday 10 January 2009 3:08 am

La sfârsitul anului 2008, situatia autorizatiilor de constructie acordate dezvoltatorilor în România indica o crestere de aproximativ 8% în raport cu anul 2007. În 2008, numarul total a depasit 61.000 autorizatii de constructie, singura scadere fiind înregistrata în ultima luna a anului. Din cele 61.000 autorizatii, 3.800 au fost eliberate numai în decembrie, un numar care reprezinta însa cu 7% mai putin fata de aceeasi luna a lui 2007 si cu 7,3% mai putin decât în noiembrie 2008.

În luna iulie 2008, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Române a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), estima ca piata constructiilor se va mentine în crestere pe tot parcursul anului, dezvolatrea urmând sa atinga pe final 32%-33%: “Cred ca piata constructiilor se va mentine în crestere pentru perioada urmatoare. În opinia mea, la sfârsitul anului se va ajunge la o crestere, undeva pe la 32%-33%”.

Estimarile presedintelui ARACO se bazau, la acel moment, pe o evolutie pozitiva a productiei în constructii. La sfârsitul lunii iunie, cifrele erau încurajatoare, indicând un procent de crestere a numarului de autorizatii eliberate de 12,9% fata de 2007. 

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, regiunile Sud-Muntenia, Bucuresti-Ilfov, Centru si Nord-Vest au fost cele mai solicitate. La jumatatea anului, suprafata utila urmând a fi construita se ridica la 1,64 milioane de metri patrati, fata de 1,1 milioane de metri patrati în iunie 2007.

În 2008, statisticile au dat câstig de cauza zonei rurale, proiectele pentru mediul rural obtinând 59,9% din numarul autorizatiilor. Interesul pentru aceste zone a crescut mai ales datorita preturilor mai accesibile, dar si din cauza aglomerarii în mediul urban. Tendinta este în continuare ca zona rezidentiale sa se extinda la periferia oraselor: “Oamenii sunt mai interesati sa construiasca la marginea oraselor poate si pentru ca în mediul urban constructille s-au cam înmultit, iar cumpararea unui teren în afara orasului este mai usoara, mai accesibila”, aprecia, într-un interviu, Laurentiu Plosceanu.

Scăderea a început în prima luna a iernii 2008, cele mai afectate fiind regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest si Vest. Alte trei regiuni de dezvoltare – Nord-Est, Centru si Sud-Muntenia au înregistrat în  aceeasi perioada o usoara crestere a numarului de autorizatii eliberate.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment