Deloitte prevede o scădere a investiţiilor imobiliare în România

Par admin | Investiţii imobiliare | Friday 27 June 2008 11:38 pm

Conform unui studiu publicat în luna iunie de compania de consultanta Deloitte, investitiile de pe piata imobiliara din România ar putea suferi o scadere în perioda urmatoare a anului 2008. Din cauza preturilor ridicate în segmentul rezidential al pietei imobiliare din România, investitorii s-ar putea reorienta catre alte zone  din Europa de Sud-Est: Serbia, Muntenegru sau Moldova ar putea fi noile tinte ale dezvoltatorilor.

Cresterea vertiginoasa a preturilor din segmentul rezidential este motivat, potrivit expertilor, de un nivel foarte ridicat al cererii în raport cu oferta. La baza acestui dezechilibru se afla deficitul de locuinte de pe piata, prezent nu numai în România, ci si în alte tari din Europa Centrala si de Est. România se afla pe locul al treilea în clasament, cele mai afectate de lipsa locuintelor fiind Polonia si Cehia.

În ceea ce priveste piata constructiilor, raportul se mentine: în România, investitia în constructii este de patru ori mai mica decât în Polonia si de doua ori decât în Cehia. Nivelul maxim de dezvoltare a segmentului de constructii a fost atins în România în luna aprilie a anului 2008, când s-a înregistrat o crestere anuala a productiei de 30%. Procentul a fost cel mai ridicat din Uniunea Europeana.

Piata imobiliara mentine preturi ridicate si pe segmentul comercial, din cauza cererii de spatii libere. România sta înca si mai prost la capitolul spatii modernizate pentru retail. Daca în tari din Occident, nivelul maxim este de peste 250 metri patrati pentru mia de locuitori, tara noastra dispune de doar 25 mp raportati la acelasi numar, de opt ori sub media la nivelul Uniunii Europene.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment