Preţuri “de criză” pe piaţa imobiliară din România

Par admin | Ansambluri rezidenţiale,Apartamente vechi,Investiţii imobiliare | Wednesday 8 April 2009 5:16 am

La sfârşitului lui 2008, criza financiară se făcea resimţită în sectorul imobiliar prin lipsa de lichidităţi. Evident, consecinţa firească a fost  îngheţarea proiectelor de dezvoltare. Consultanţii apreciau deja că în anul în curs nu vor fi livrate decât proiectele care au fost demarate, posibilitatea unui nou ciclu de dezvoltare fiind extrem de redusă, cu excepţia celei din sectorul birourilor.

 Adâncirea crizei în doar câteva luni a adus însă şi veşti bune. Nu dezvoltatorilor, ci cumpărătorilor. Achiziţia unei case în condiţiile în care preţurile explodau în curs de câteva săptămâni a fost, până la finele anului trecut, o adevărată luptă pentru aspiranţii la un cămin propriu. O dată cu instabilitatea financiară şi fluctuaţia cursului euro, ritmul tranzacţiilor a scăzut, iar preţurile au început să se aşeze. Antreprenorii au venit ei înşişi în ajutor potenţialilor clienţi, lansând formula „creditului la dezvoltator”, care permite cumpărătorului unui imobil să-şi plătească achiziţia în regim de chirie, cu dobândă avantajoasă şi fără intemediari bancari. Majoritatea cumpărătorilor au rămas totuşi sceptici la acest sistem de finanţare, temându-se mai ales de clauze ascunse în contractul de vânzare. Dacă interesul principal al dezvoltatorilor este să vândă măcar din proiectele în curs de desfăşurare, cumpărătorii dispuşi să adere la acest sistem trebuie să ştie că preţul nu prea poate fi negociat.

 O lovitură de graţie a primit şi piaţa apartamentelor vechi, astfel încât cumpărătorii pot achiziţiona în prezent un apartament într-un imobil vechi la chiar şi jumătate din preţul lui în 2008. Acesta se ridica uneori la nivelul unei locuinţe noi, ba chiar în unele cazuri diferenţa era făcută în favoarea celor vechi. „Vor exista segmente de clienţi care se vor îndrepta spre apartamentele vechi pentru că acela este bugetul pe care îl pot accesa. Vor face un compromis”, comentează Georgiana sandu, manager de vânzări Neocasa. Potrivit agenţiilor imobiliare, diferenţa minimă între apartamentele vechi şi cele noi ar trebui să fie de 20-30%. Aşadar, oferta a început să fie ajustată pentru buzunarul majorităţii românilor. Cu avantaje şi dezavantaje de fiecare parte.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment