Preţuri “de criză” pe piaţa imobiliară din România

Par admin | Ansambluri rezidenţiale,Apartamente vechi,Investiţii imobiliare | Wednesday 8 April 2009 5:16 am

La sfârşitului lui 2008, criza financiară se făcea resimţită în sectorul imobiliar prin lipsa de lichidităţi. Evident, consecinţa firească a fost  îngheţarea proiectelor de dezvoltare. Consultanţii apreciau deja că în anul în curs nu vor fi livrate decât proiectele care au fost demarate, posibilitatea unui nou ciclu de dezvoltare fiind extrem de redusă, cu excepţia celei din sectorul birourilor.

 Adâncirea crizei în doar câteva luni a adus însă şi veşti bune. Nu dezvoltatorilor, ci cumpărătorilor. Achiziţia unei case în condiţiile în care preţurile explodau în curs de câteva săptămâni a fost, până la finele anului trecut, o adevărată luptă pentru aspiranţii la un cămin propriu. O dată cu instabilitatea financiară şi fluctuaţia cursului euro, ritmul tranzacţiilor a scăzut, iar preţurile au început să se aşeze. Antreprenorii au venit ei înşişi în ajutor potenţialilor clienţi, lansând formula „creditului la dezvoltator”, care permite cumpărătorului unui imobil să-şi plătească achiziţia în regim de chirie, cu dobândă avantajoasă şi fără intemediari bancari. Majoritatea cumpărătorilor au rămas totuşi sceptici la acest sistem de finanţare, temându-se mai ales de clauze ascunse în contractul de vânzare. Dacă interesul principal al dezvoltatorilor este să vândă măcar din proiectele în curs de desfăşurare, cumpărătorii dispuşi să adere la acest sistem trebuie să ştie că preţul nu prea poate fi negociat.

 O lovitură de graţie a primit şi piaţa apartamentelor vechi, astfel încât cumpărătorii pot achiziţiona în prezent un apartament într-un imobil vechi la chiar şi jumătate din preţul lui în 2008. Acesta se ridica uneori la nivelul unei locuinţe noi, ba chiar în unele cazuri diferenţa era făcută în favoarea celor vechi. „Vor exista segmente de clienţi care se vor îndrepta spre apartamentele vechi pentru că acela este bugetul pe care îl pot accesa. Vor face un compromis”, comentează Georgiana sandu, manager de vânzări Neocasa. Potrivit agenţiilor imobiliare, diferenţa minimă între apartamentele vechi şi cele noi ar trebui să fie de 20-30%. Aşadar, oferta a început să fie ajustată pentru buzunarul majorităţii românilor. Cu avantaje şi dezavantaje de fiecare parte.

Numărul autorizaţiilor de construcţie înregistrează primele scăderi în decembrie 2008

Par admin | Ansambluri rezidenţiale,Construcţii | Saturday 10 January 2009 3:08 am

La sfârsitul anului 2008, situatia autorizatiilor de constructie acordate dezvoltatorilor în România indica o crestere de aproximativ 8% în raport cu anul 2007. În 2008, numarul total a depasit 61.000 autorizatii de constructie, singura scadere fiind înregistrata în ultima luna a anului. Din cele 61.000 autorizatii, 3.800 au fost eliberate numai în decembrie, un numar care reprezinta însa cu 7% mai putin fata de aceeasi luna a lui 2007 si cu 7,3% mai putin decât în noiembrie 2008.

În luna iulie 2008, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Române a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), estima ca piata constructiilor se va mentine în crestere pe tot parcursul anului, dezvolatrea urmând sa atinga pe final 32%-33%: “Cred ca piata constructiilor se va mentine în crestere pentru perioada urmatoare. În opinia mea, la sfârsitul anului se va ajunge la o crestere, undeva pe la 32%-33%”.

Estimarile presedintelui ARACO se bazau, la acel moment, pe o evolutie pozitiva a productiei în constructii. La sfârsitul lunii iunie, cifrele erau încurajatoare, indicând un procent de crestere a numarului de autorizatii eliberate de 12,9% fata de 2007. 

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, regiunile Sud-Muntenia, Bucuresti-Ilfov, Centru si Nord-Vest au fost cele mai solicitate. La jumatatea anului, suprafata utila urmând a fi construita se ridica la 1,64 milioane de metri patrati, fata de 1,1 milioane de metri patrati în iunie 2007.

În 2008, statisticile au dat câstig de cauza zonei rurale, proiectele pentru mediul rural obtinând 59,9% din numarul autorizatiilor. Interesul pentru aceste zone a crescut mai ales datorita preturilor mai accesibile, dar si din cauza aglomerarii în mediul urban. Tendinta este în continuare ca zona rezidentiale sa se extinda la periferia oraselor: “Oamenii sunt mai interesati sa construiasca la marginea oraselor poate si pentru ca în mediul urban constructille s-au cam înmultit, iar cumpararea unui teren în afara orasului este mai usoara, mai accesibila”, aprecia, într-un interviu, Laurentiu Plosceanu.

Scăderea a început în prima luna a iernii 2008, cele mai afectate fiind regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest si Vest. Alte trei regiuni de dezvoltare – Nord-Est, Centru si Sud-Muntenia au înregistrat în  aceeasi perioada o usoara crestere a numarului de autorizatii eliberate.