Guvernul dă undă verde programului “Prima casă”

Par admin | Credite ipotecare,Program Prima Casă | Tuesday 16 June 2009 6:50 am

Pe 14 iunie 2009, Guvernul a aprobat normele metodologice privind derularea programului “Prima casă”, văzut ca o soluţie convenabilă de achiziţionare a unei locuinţe pentru românii cu venituri modeste. Ideea unei astfel de program, în colaborare cu băncile, ar trebui în egală măsură să fie salutară pentru deblocarea pieţei imobiliare. Programul „Prima casă” stabileşte un plafon de credit de 60.000 euro;  în cazul depăşirii acestei sume, cumpărătorul trebuie să achite restul din alte surse.

 Pentru a putea fi beneficiare ale programului, persoanele fizice trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: 

  • să nu fie proprietari sau co-proprietari ai unei locuinţe

  • să nu aibă niciun alt credit ipotecar în derulare

  • să poată oferi un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei.Acest avans este calculat pentru preţuri de până la 60.000 euro inclusiv

  • să se angajeze în a nu înstrăina locuinţa achiziţionată în primii 5 ani de la data dobândirii. Cumpărătorii se vor obliga, de asemenea, să constituie în favorea statului român, reprezentat prin Ministerul Finanţelor, o ipotecă de rang I asupra locuinţei achiziţionate 

Programul se va derula în parteneriat cu un număr de bănci care îşi vor exprima adeziunea, urmând să acorde credite în limita unui număr maxim, stabilit pe tranşe. Pentru a participa la Program, băncile vor trebui să se supună următoarelor condiţii: 

  • să aibă acoperire teritorială la nivel naţional şi judeţean

  • costul creditării să respecte rata dobânzii EURIBOR, pentru creditele în euro, şi ROBOR, pentru creditele în lei. Cele două vor fi determinate la 3 luni, plus o marjă de maxim 4% pentru euro şi 2,5% pentru lei. Astefl, pentru un credit de 50.000 euro pe 25 ani, dobânda se va ridica la 41.000 euro, faţă de 81.000 euro, valoarea dobânzilor pe piaţă.

  • să nu perceapă comision de rambursare anticipată

  • să nu includă în contractul de credit clauze de modificare unilaterală a acestuia de către bancă

  • creditul să se facă pe o durată maximă de 30 de ani

  • să evalueze locuinţa în vederea instituirii ipotecii în favoarea statului

 După publicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice, băncile vor avea la dispoziţie 7 zile pentru a-şi anunţa participarea la program. Acestea vor putea propune soluţii proprii, fără a încălca condiţiile generale impuse de Guvern.

Preţuri “de criză” pe piaţa imobiliară din România

Par admin | Ansambluri rezidenţiale,Apartamente vechi,Investiţii imobiliare | Wednesday 8 April 2009 5:16 am

La sfârşitului lui 2008, criza financiară se făcea resimţită în sectorul imobiliar prin lipsa de lichidităţi. Evident, consecinţa firească a fost  îngheţarea proiectelor de dezvoltare. Consultanţii apreciau deja că în anul în curs nu vor fi livrate decât proiectele care au fost demarate, posibilitatea unui nou ciclu de dezvoltare fiind extrem de redusă, cu excepţia celei din sectorul birourilor.

 Adâncirea crizei în doar câteva luni a adus însă şi veşti bune. Nu dezvoltatorilor, ci cumpărătorilor. Achiziţia unei case în condiţiile în care preţurile explodau în curs de câteva săptămâni a fost, până la finele anului trecut, o adevărată luptă pentru aspiranţii la un cămin propriu. O dată cu instabilitatea financiară şi fluctuaţia cursului euro, ritmul tranzacţiilor a scăzut, iar preţurile au început să se aşeze. Antreprenorii au venit ei înşişi în ajutor potenţialilor clienţi, lansând formula „creditului la dezvoltator”, care permite cumpărătorului unui imobil să-şi plătească achiziţia în regim de chirie, cu dobândă avantajoasă şi fără intemediari bancari. Majoritatea cumpărătorilor au rămas totuşi sceptici la acest sistem de finanţare, temându-se mai ales de clauze ascunse în contractul de vânzare. Dacă interesul principal al dezvoltatorilor este să vândă măcar din proiectele în curs de desfăşurare, cumpărătorii dispuşi să adere la acest sistem trebuie să ştie că preţul nu prea poate fi negociat.

 O lovitură de graţie a primit şi piaţa apartamentelor vechi, astfel încât cumpărătorii pot achiziţiona în prezent un apartament într-un imobil vechi la chiar şi jumătate din preţul lui în 2008. Acesta se ridica uneori la nivelul unei locuinţe noi, ba chiar în unele cazuri diferenţa era făcută în favoarea celor vechi. „Vor exista segmente de clienţi care se vor îndrepta spre apartamentele vechi pentru că acela este bugetul pe care îl pot accesa. Vor face un compromis”, comentează Georgiana sandu, manager de vânzări Neocasa. Potrivit agenţiilor imobiliare, diferenţa minimă între apartamentele vechi şi cele noi ar trebui să fie de 20-30%. Aşadar, oferta a început să fie ajustată pentru buzunarul majorităţii românilor. Cu avantaje şi dezavantaje de fiecare parte.

Penthouse-ul, un lux accesibil?

Par admin | Apartamente de lux | Tuesday 24 February 2009 4:24 am

Acum câtiva ani, în tipologia apartamentelor din ansamburile rezidentiale, penthouse-ul era o tendinta exclusivista la care clasa de mijloc din România putea doar visa. Posibilitatea unui apartament spatios, de cel putin 4 camere, cu scara interioara si panorama spectaculoasa, oferind mai multa intimitate si  mai putina poluare fonica si atmosferica, a fost timid exploatata de dezvolatorii de pe piata româneasca. Astfel de apartamente  erau incluse eminamente în proiectele de lux, la preturi de cel putin 300.000 euro. Penthouse-ul se regaseste la etajele superioare ale constructiilor rezidentiale si a fost conceput ca un reprezentant hibrid al luxului modern.

Astazi, piata apartamentelor de tip penthouse da semne de maturizare. Conceptul  este aproape acelasi iar schimbarea vine din adaugarea clientilor din clasa de mijloc pe lista beneficiarilor unui asemenea proiect. “Exista o împartire a penthouse-urilor existente pe piata – explica Beatrice Dumitrascu, manager de vânzari la firma de consultanta imobiliara Eurisko. Sunt cele din proiecte rezidentiale mai ample, asa-numitele condominiumuri, adresate clasei medii, si cele din cladiri individuale, adresate clasei cu venituri ridicate.”

Amplasarea, suprafata si pretul sunt cele care fac distinctia de accesibilitate a cumparatorilor la un penthouse. Astfel, reprezentantii middle-class se multumesc cu suprafete de pâna în 300 metri patrati, ceea ce reprezinta, în orice caz, un lux  fata de un apartament cu 4 camere clasic. Preturile variaza, bienînteles, si în functie de zona, însa un penthouse ieftin din categoria condominium ajunge la 250.000 euro. Pretul unui penthouse de lux se ridica, în schimb, la peste 2 milioane de euro. Pretul nu este însa un obsctcol în calea vânzarilor de 100% a penthouse-urilor, întrucât cumparatorul nu achizitioneaza numai un bun, ci face si dovada unui anumit statut social.

În capitala, cele mai cunoscute ansambluri rezidentiale care includ penthouse-uri de lux sunt Baneasa Rezidential, un proiect dezvoltat de Baneasa Investments, si Emerald Residences, dezvoltat de Brooklyn Investments SRL. Moda apartamentelor de lux la ultimele etaje s-a extins si în celelalte orase mari din tara. Printre primii care au preluat trendul au fost clujenii. Ansamblul Bella Park a fost primul de acest  gen în Cluj. Început în 2008, ansamblul Condominium a inclus de asemenea proiecte de penthouse destinate clasei de mijloc, cel mai scump ajungând la 315.000 euro.

Numărul autorizaţiilor de construcţie înregistrează primele scăderi în decembrie 2008

Par admin | Ansambluri rezidenţiale,Construcţii | Saturday 10 January 2009 3:08 am

La sfârsitul anului 2008, situatia autorizatiilor de constructie acordate dezvoltatorilor în România indica o crestere de aproximativ 8% în raport cu anul 2007. În 2008, numarul total a depasit 61.000 autorizatii de constructie, singura scadere fiind înregistrata în ultima luna a anului. Din cele 61.000 autorizatii, 3.800 au fost eliberate numai în decembrie, un numar care reprezinta însa cu 7% mai putin fata de aceeasi luna a lui 2007 si cu 7,3% mai putin decât în noiembrie 2008.

În luna iulie 2008, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Române a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), estima ca piata constructiilor se va mentine în crestere pe tot parcursul anului, dezvolatrea urmând sa atinga pe final 32%-33%: “Cred ca piata constructiilor se va mentine în crestere pentru perioada urmatoare. În opinia mea, la sfârsitul anului se va ajunge la o crestere, undeva pe la 32%-33%”.

Estimarile presedintelui ARACO se bazau, la acel moment, pe o evolutie pozitiva a productiei în constructii. La sfârsitul lunii iunie, cifrele erau încurajatoare, indicând un procent de crestere a numarului de autorizatii eliberate de 12,9% fata de 2007. 

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, regiunile Sud-Muntenia, Bucuresti-Ilfov, Centru si Nord-Vest au fost cele mai solicitate. La jumatatea anului, suprafata utila urmând a fi construita se ridica la 1,64 milioane de metri patrati, fata de 1,1 milioane de metri patrati în iunie 2007.

În 2008, statisticile au dat câstig de cauza zonei rurale, proiectele pentru mediul rural obtinând 59,9% din numarul autorizatiilor. Interesul pentru aceste zone a crescut mai ales datorita preturilor mai accesibile, dar si din cauza aglomerarii în mediul urban. Tendinta este în continuare ca zona rezidentiale sa se extinda la periferia oraselor: “Oamenii sunt mai interesati sa construiasca la marginea oraselor poate si pentru ca în mediul urban constructille s-au cam înmultit, iar cumpararea unui teren în afara orasului este mai usoara, mai accesibila”, aprecia, într-un interviu, Laurentiu Plosceanu.

Scăderea a început în prima luna a iernii 2008, cele mai afectate fiind regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest si Vest. Alte trei regiuni de dezvoltare – Nord-Est, Centru si Sud-Muntenia au înregistrat în  aceeasi perioada o usoara crestere a numarului de autorizatii eliberate.

Deloitte prevede o scădere a investiţiilor imobiliare în România

Par admin | Investiţii imobiliare | Friday 27 June 2008 11:38 pm

Conform unui studiu publicat în luna iunie de compania de consultanta Deloitte, investitiile de pe piata imobiliara din România ar putea suferi o scadere în perioda urmatoare a anului 2008. Din cauza preturilor ridicate în segmentul rezidential al pietei imobiliare din România, investitorii s-ar putea reorienta catre alte zone  din Europa de Sud-Est: Serbia, Muntenegru sau Moldova ar putea fi noile tinte ale dezvoltatorilor.

Cresterea vertiginoasa a preturilor din segmentul rezidential este motivat, potrivit expertilor, de un nivel foarte ridicat al cererii în raport cu oferta. La baza acestui dezechilibru se afla deficitul de locuinte de pe piata, prezent nu numai în România, ci si în alte tari din Europa Centrala si de Est. România se afla pe locul al treilea în clasament, cele mai afectate de lipsa locuintelor fiind Polonia si Cehia.

În ceea ce priveste piata constructiilor, raportul se mentine: în România, investitia în constructii este de patru ori mai mica decât în Polonia si de doua ori decât în Cehia. Nivelul maxim de dezvoltare a segmentului de constructii a fost atins în România în luna aprilie a anului 2008, când s-a înregistrat o crestere anuala a productiei de 30%. Procentul a fost cel mai ridicat din Uniunea Europeana.

Piata imobiliara mentine preturi ridicate si pe segmentul comercial, din cauza cererii de spatii libere. România sta înca si mai prost la capitolul spatii modernizate pentru retail. Daca în tari din Occident, nivelul maxim este de peste 250 metri patrati pentru mia de locuitori, tara noastra dispune de doar 25 mp raportati la acelasi numar, de opt ori sub media la nivelul Uniunii Europene.